Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset järjestävät välipalakerhoa lapsille Kuopiossa.

Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset järjestävät Kuopiossa Kalevalan – ja Männistön koululla välipalakerhoa 3-4. luokkalaisille lapsille. Kerhossa opetellaan valmistamaan terveellisiä välipaloja, niin, että lasten on ne turvallista itsekseenkin valmistaa kotona.

Kerhossa keskustellaan ja opetellaan teorian kautta myös muuta ravitsemukseen liittyvää asiaa muun muassa kasviksista ja kuidusta. Kerhoa rahoittaa Aluehallintovirasto ja Olvi –säätiö. Syksyllä 2014 kerhokertoja on 10 ja keväällä 2015 kerho järjestetään 14 kertaa. Kerhoihin osallistuu yhteensä 25 lasta.

Tietoa ja taitoa terveellisistä välipaloista

Useat lapset ovat jo lähtökohtaisestikin kiinnostuneita ruoanlaitosta. Osa kokkaakin innokkaasti kotona, osalla on halu, mutta ei uskallusta tai mahdollisuutta. Heille kaikille halutaan tarjota mahdollisuus kokkaamiseen ja antaa heille vinkkejä ja virikkeitä kotiin, sekä jakaa teoriatietoutta ruoanlaiton pohjaksi.

- Kuopiossa useat 3-4. luokkalaiset joutuvat koulupäivän jälkeen menemään kotiin yksin. Välipalat saattavat olla yksipuolisia, jos välipalan teko on yksin lapsen vastuulla, eikä sitä ole harjoiteltu yhdessä vanhemman kanssa, kertoo ruokakerhon ohjaaja, Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisten ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Sanna Louna.

- Usein kasvikset, hedelmät ja marjat tahtovat jäädä myös syömättä, vaikka niitä olisi tarjolla, Louna jatkaa. 

Kerhon tarkoitus on jakaa ravitsemustietoutta lapsille, sekä rohkaista ja kannustaa maistamaan uusia makuja. Jokaisen kerho kerran alussa on pieni teoria osuus ja sen jälkeen valmistetaan yhdessä yksi välipala. Välipalan syönnin jälkeen jäljetkin siivotaan yhdessä.

Hyvää kaikilla aisteilla

- Teoriassa syksyn aikana on jo pohdittu aisteja, joita tarvitsemme ruoanaistimiseen ja kokonaisvaltaiseen nautintoon syömisestä. Olemme punninneet paljonko on päivittäin syötävä kasvisannos, sekä tutkineet murojen kuitumääriä ja tutkineet erilaisia viljoja. Lapset ovat tykänneet näistä, sekä tehtävät ovat herättäneet paljon ajatuksia ja keskustelua, Louna kertoo.

Välipalaresepteistä on koottu lapsille monipuolinen vihko, jossa on selkeät ohjeet välipalan tekoon. Näin lapset onnistuvat kotonakin. Raaka-aineina pääasiassa suositaan edullisia ja helposti saatavia raaka-aineita, jotta lapset löytävät ne tarvittaessa itsekin kaupasta tai ainakin kotoa ja niiden hankinta ei aiheudu kenellekään ylivoimaiseksi.

- Kerhossa pohditaan välipaloja tehdessä myös miten niitä voi tarvittaessa muuttaa, jos kaikkia aineita ei löydy kotoa, tai miten välipalasta saa esimerkiksi maidottoman,  Louna täydentää.

 

Rukiinen puolukkarahka

2 annosta

1 tlk maustamatonta rahkaa

1 dl ruishiutaleita

½ dl juoksevaa hunajaa

1 dl puolukka survosta

1- 2 dl puolukoita

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Jaa annoskulhoihin. Koristele marjoilla ja hiutaleilla.  

Puolukkasurvoksen voit myös tehdä painelemalla lusikalla tai haarukoilla puolukoita rikki kulhon pohjaa vasten. 

Jaa