Bratwursti

Liharuoat

Perinteiset bratwurstit maistuvat varmasti

Lihamyllyssä jauhelihaa, pöydällä mausteita ja valmiita makkaroita
Kuva: Timo Viljakainen

Bratwursti

800 g sian lihaa (lapa tai niska)
250 g silavaa tai siankylkeä
1 rkl suolaa
0,25 tl mustapippuria
0,25 tl meiramia
0,25 tl timjamia
0,25 tl oreganoa
0,25 tl jauhettua korianteria
0,25 tl muskottia
1 dl vettä tai olutta
0,5 dl ruokakermaa
1 tl sitruunamehua

Paloittele possunlapa tai niska ja silava 2–3 cm kuutioiksi.

Jauha ensin lapa tai niska käyttäen lihamyllyssä suurireikäistä etulevyä.

Lisää silavakuutiot kerran jauhettuun lihaan ja jauha seos uudelleen.

Sekoita keskenään kaikki mausteet ja lisää kermaa, olutta (tai vettä) sen verran, että taikinasta tulee notkeaa.

Sekoita massa huolellisesti, jotta mausteet ovat tasaisesti sekoittuneet. Suolan määrä riippuu makutottumuksista. Vaivaa taikina hyvin. Jos massa on liian kovaa, lisää n. 0,5 dl nestettä.

Pursota makkaramassa suoleen ja sido sopivankokoisia makkaroita ja pistele esim. neulalla tai cocktailtikulla.

Hauduta 80–100 -asteisessa vedessä 15–20 minuuttia. Kypsä makkara nousee pintaan. Makkaran sisälämpötilan tulee olla 70–80 astetta. Makkarat voi myös paistaa uunissa 175–200 asteessa n. 30 min. Laita uunipannulle nestettä, jottei makkara pala.

Ruskista makkarat voissa ennen tarjoilua.