Kasviksilla virkeyttä ja terveyttä

Kuva: Kotimaiset kasvikset

Koronaviruspandemian johdosta kasvistapahtumia ei tällä hetkellä voine järjestää. Ja suunniteltaessa tapahtumia tulee ottaa huomioon virainomaisten paikkakuntakohtaiset ohjeistukset. Kasviskortteja voi tilata valmiiksi (ks. alla olevat linkit)

Kasviksista ei puhuta koskaan liikaa. Naisvoimaa-viikolla 27.1. - 2.2.2020 käynnistettiin tapahtumat, joissa kannustetaan ihmisiä syömään entistä enemmän kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Kroppa ja ilmasto kiittävät.

Hevi-tuotteiden käytön lisäämiseen voi innostaa esimerkiksi:

 • yhdistysten illanvietossa, jossa on erilaisia kasvis- tai kasvisruokamaistiaisia (esimerkkiohjeita alla materiaaleissa)
 • uusiin kasviksiin tutustumalla yhdistyksen retkenä paikallisessa kaupassa
 • hevi-ruokakurssilla (kysykää kursseja piirikeskuksista)
 • hevi-reseptien keräämisellä, jakamisella ja kokeilulla
 • hevi-infojen järjestämisellä kirjastoissa, kouluissa tai kaupoissa

Yleisölle suunnatut tapahtumat

 • havainnollistetaan mitä tarkoittaa ”puoli kiloa kasviksia päivässä” (tapahtuma sopii hyvin esimerkiksi kouluun tai kirjastoon)
 • tarjotaan juureksista valmistettua keittoa (yhteistyötapahtuma paikallisen kaupan kanssa), esimerkkiohjeita pdf-tiedostoina alempana materiaaleissa
 • esitellään monipuolista kasvis- ja marjatarjontaa: varastoidut kasvikset, pakasteet, kuivatut tuotteet, valmisruoat ja kasvihuoneissa viljellyt tuotteet 
 • jaetaan osallistujille kasviskortti, jossa on vinkkejä kasvisten käytön lisäämiseksi ja  jonka avulla voi seurata omaa kasvisten käyttöä--> tilaa kasviskortteja tästä  (alhaalla materiaaleissa on myös kaksi eri versiota tulostettavasta  kasviskortista, yhdestä kaksipuolisesti tulostetusta tulosteesta saa leikattua kaksi kasvispassia --> kokeile ensin kumpi versio tulosteista toimii) 

Kysykää paikallista kauppiasta yhteistyökumppaniksi

Paikalliset kaupat tekevät varmasti mielellään yhteistyötä. Neuvotelkaa tapahtumapäivä ja ja raaka-ainelahjoitus esimerkiksi juureskeittoon. Kerätkää kasviksia somisteeksi ja lähelle esimerkiksi kuivattuja kasvistuotteita. Kysykää kauppiaalta kampanjahinnoittelua johonkin kasvistuotteeseen tai palkintoa arvontaan. Arvonnassa voidaan kysyä vaikkapa lempikasvista tai arvuuttaa kuinka monta kuivattua hernettä on esittelypisteessä olevassa astiassa. 

Erinomainen idea on toteuttaa tapahtuma myös hävikkiruokaperiaatteella. Kasvissosekeittoon saa hyvin upotettua hieman nahistuneetkin kasvikset. Lisää ohjeita löydät myös sivun alalaidasta materiaaleista.

Tapahtumissa suositaan ensisijaisesti kotimaisten tuotteiden käyttöä.

Vinkkejä järjestelyihin

Katso lopussa olevat materiaalit. Niistä saat asiatietoa ja tukea esittelyihin. Voit tulostaa sivuja standytelineisiin tai muovitaskuihin esittelypaikkaan.

Jaettavan ruokaohjemonisteen voi tulostaa kaksipuoleisena. Jokaisesta ruokaohjeesta on myös oma ohje ja kuva. Sivut voi tulostaa esittelypaikkaan ja yleisö voi napata niistä kuvat mukaan, näin säästyy paperia. 

Konkretisoi kasvisten ja hedelmien määrä

 • ​​varaa 6 astiaa ja jaa niihin puoli kiloa malliksi eri aterioille juureksia, kasviksia sekä hedelmiä ja marjoja, joka tarkoittaa "6 kourallista kasviksia" päivässä jaettuna päivän aterioille 
 • mikäli vaaka on käytössä, ​varaa asiakkaille mahdollisuus punnita puoli kiloa tuotteita, joka havainnollistaa päivittäisen käyttösuosituksen

Osallistu kasviskisaan - pääpalkintona kahden hengen kahden vuorokauden paketti naaseutumatkailutila Ilorannassa Hauholla

Seuraa kasviskortin avulla omaa kasvisten käyttöäsi kolmen kuukauden ajanjaksona. Kun saat kortin ruksattua täyteen, voit osallistua arvontaan, Ilmoita tällä sähköisellä lomakkeella yhteystietosi tai lähetä kortti 15.10,2021 mennessä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus Kasviskisa, Tanha talvitie 2 A 15, 00580 HELSINKI.

Kerro tapahtumastasi ennakkoon, tilaa kasviskortteja ja raportoi toteutuneista tapahtumista

Tilaa kasviskortteja ja Ilmoita meille tapahtumasi tällä lomakkeella. Lomakkeella annetaan lupa yhdistyksen yhteyshenkilön yhteystietojen antamisesta median edustajille. 

On myös tärkeää saada tietoa toteutumista, joten ilmoittakaa tällä lomakkeella tiedot toteutuneista tapahtumistaLomakkeella voi lähettää myös kuvia, tarkista kuvattavilta ensin lupa julkaisuun Maa- ja kotitalousnaisten julkaisuissa ja somessa. 

Ilmoitelkaa eri kanavissa paikallisesti tapahtumistanne. 

Lisätietoja: järjestöpäällikkö Helena Velin, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, helena.velin(at)maajakotitalousnaiset.fi, 040 527 1579

       

                    
              Voit myös tulostaa kasviskortin alempaa materiaaleista.

Yhteistyössä:

                  

        

                                    

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee Maa- ja kotitalousnaisten neuvontatyötä.

 

Jaa