Viimeinen mehustuspäivämme on 16.10.2019.
Netin kautta ajanvaraus osoitteessa https://proagriapohjoissavo.avoinna24.fi
Puhelinajanvaraus: puh. 043 825 2686 (ma-pe klo 9-13).
Mehuasema sijaitsee Sorsasalon raviradalla, tallialueella tallikahviorakennuksen toisessa päädyssä. Osoite on Puikkarintie, 70420 Kuopio (ravikatsomon takaa kulku).
Lyhyesti mehuaseman toiminnasta:
Raaka-aineet:
Omenat
- hyvälaatuiset, puhtaat, vastapoimitut
- maahan pudonneet, ei pahasti kolhiintuneet
- rupiset, toukkaiset ja vähän pintaviallisetkin voi käyttää
- ei pilaantuneita tai homehtuneita
- happamat ja makeat lajikkeet yhdessä (n. 1/3 happamia omenia, mehun maku ja säilyvyys parempi)
- huuhtele maahan pudonneet omenat, mutta vasta edellisenä iltana
- älä säilytä omenia muovisäkissä, ne pilaantuvat
Porkkanat
Voidaan puristaa mehuksi yhdessä omenien kanssa (1/3 tai puolet happamia omenia, mikäli mehu pastöroidaan, mehu säilyy paremmin.)
- puhtaat, pestyt, kuoritut porkkanat paloitellaan 3 cm:n paloiksi
Mehusaanto
- noin 5-7 l/10 kg omenia
- noin 4-5 l/10 kg porkkanoita
Ajanvarauksessa ja netin kautta huomioitavaa:
Muista varata mehustusaika riittävän ajoissa
raaka-aineen määrä kiloina (10 l ämpäri omenia painaa n. 5 kg)
pastöroitu vai pastöroimaton mehu
pulloja ja sulkimia varattava riittävästi, ks. mehusaanto
Maksu käteisellä/pankkikortilla. Hinnat sis alv:
1,60 €/kg pastöroitu
1,30 €/kg ei pastöroitu
5,00 € kanisteri
0,50€ kumikorkki
Tuoremehuasemalla huomioitava:
noudata sovittua aikaa ja sovittua raaka-aineen määrää
Pullojen ja sulkimien esikäsittely
- pesu miedolla pesuainevedellä ja huolellinen huuhtominen
- pullot voi jättää kosteaksi
- lasipullot voi halutessaan desinfioida 100-asteisessa uunissa
- kumitulppien huolellinen pesu (myös sisältä) ja kiehautus
- sulkimet kannattaa panna muovirasiaan tai -pussiin
Pastörointi ja pullotus
- pastörointi tuhoaa mehun pilaajamikrobit
- pastörointi käy kätevimmin mehuasemalla
- pastöroinnissa mehu kuumennetaan +80-85 asteeseen
- pullojen sopiva koko huomioitava, mieluummin 1-1,5 l pulloja, vara-astioiksi muovikanistereita
- pullot täytetään aivan täyteen ja suljetaan niin, ettei pulloon jää ilmaa
Mehun säilytys
- pastöroitu omenamehu säilyy kellarissa tai kylmiössä jopa satokaudesta toiseen
- pastöroitu porkkanamehu säilyy noin jouluun
- pastöroimaton mehu on pakastettava välittömästi