Kainuun Vuoden maisemateko -tunnustus Kuhmon vieraslajitalkoille

Kainuun maa- ja kotitalousnaiset on myöntänyt Kainuun Vuoden maisemateko -tunnustuksen kuhmolaiselle “Keskuspuiston putsaajat” -talkooryhmälle.

Ryhmä torjui vieraslajeja Kuhmon keskustan viheralueilla heinäkuussa 2019 yhteistyössä Kuhmon kaupungin ja Lentua-Seuran aktiivijäsenten kanssa. Vapaaehtoiset tekivät työtä vieraslajiongelman tunnetuksi tekemiseksi, ja myös kaupunki otti aiempaa aktiivisemman roolin talkoiden tukemisessa tarjoamalla jätesäkkejä ja jätteiden poiskuljetuksen talkoiden jälkeen. Talkoot herättivät myös ohikulkijoita torjumaan vieraslajeja omilta kulmiltaan. Talkoilla saatiin aikaan näkyvä vaikutus keskeisiin virkistysalueisiin, mutta myös luonnon monimuotoisuus ja pitkäjänteisen torjunnan tärkeys otettiin toiminnassa huomioon. “Kuhmon malli” inspiroi myös muita Kainuun kuntia tukemaan vapaaehtoista vieraslajien torjuntaa. Kuhmon maisemateko on esimerkki siitä, miten pienetkin paikalliset teot voivat herättää laajemman yhteisön toimimaan.

Vuoden maisemateko -kilpailun teemana oli tänä vuonna "Suuret suomalaiset vieraslajitalkoot". Kainuun palkinto julkistettiin Kainuun KyläGaalassa Sotkamon Naapurinvaaran koululla 16.11. Vastaavanlaisia maisematekoja palkitaan kaikissa Suomen maakunnissa, ja yhdestä niistä tulee myös valtakunnallinen Vuoden maisemateko. Tämän julkistus on Vantaalla 21.11.2019 Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen edustajakokouksen yhteydessä. Onnittelut voittajille ja kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille aktiivisuudesta Suomen luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi!

Jaa