Osta Tilalta! –päivää vietettiin lauantaina 15.9. Pohjois-Savon tiloilla.

Osta Tilalta! –päivää vietettiin lauantaina 15.9. Mukana oli yhteensä 13 tilaa.

Haukivilla, Tuominotkon tila, Lehtimäen tila, Lampurin tupa, Maken mehiläistila, Mustolan tila, Vesajoen tila, Saijanlahden Heikkilän tila, Välimäen Limousin, Nurkkalan tila, Tyrmyn luomutila, Pesolan Pihviliha ja Kurimon tila.

 

Tuominotkon tila

Tuominotkon tila sijaitsee Varpaisjärven Lukkarilan kylässä. Tuominotko osallistui Osta Tilalta! –päivään ensimmäistä kertaa. Tieto päivästä oli saatu viime vuonna netistä ja jo silloin oli päätetty, että päivään aiotaan jatkossa osallistua.  Tilalla on texel- rotuisia lampaita sekä mansikan tuotantoa.

Tilan pito tässä muodossa on aloitettu 2016, kun tilan isäntäpariskunta muutti silloin emännän kotitilalle Etelä-Suomesta. Maalla on nyt viihdytty niin hyvin, että kaupungissa tuskin osaisi enää asua, kertoi tilan emäntä.

Tilalla on noin 40 uuhta ja kokoluokka aiotaan jatkossakin pitää samana. Tilan mansikkatuotannossa ei käytetä lainkaan kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteena ovat luomu-hyväksytyt lannoitteet. Myös tilan lammastalous on tarkoitus siirtää myöhemmin luomuun.

Tuominotkon tilalta sai ostaa tilan omia tuotteita, mm. lampaan lihaa ja villatuotteita sekä pakastemansikkaa ja lisäksi myytävänä oli naapuritilan hunajaa. Naapuritilan mehiläiset ovatkin hoitaneet Tuominotkon mansikan pölytyksen, kertoi tilan emäntä.

Tilalla oli nyt ensimmäiset avoimien ovien päivät. Tilalla on kuitenkin käynyt paljon vierailijoita mm. mansikanpoiminnan yhteydessä. Tilalla on suunnitteilla noin pari kertaa vuodessa pidettäviä avoimien ovien tapahtuma-päiviä.

 

Haukivilla

Lammastila Haukivillassa, Lapinlahdella Osta Tilalta! –päivään osallistuttiin jo kolmannen kerran, eli mukana on oltu tapahtuman alusta saakka, kertoi tilan emäntä Annaelina.

Päivää on vietetty yhteisöllisenä päivän, jossa on kiva näyttää mitä on lampaan kasvatus tässä mittakaavassa Pohjois-Savossa, Annaelina mainitsee. Heidän tilallaan on 90 emolammasta ja kaikenkaikkiaan lampaita on noin 200. Lisää karitsoita tulee parasta aikaa.

Haukivillassa oli myynnissä tänä vuonna lampaan lihaa sekä villoja. Tilalla on ollut muina vuosina myös marjoja, mutta tänä vuonna marjasato oli aikaisemmassa ajankohdassa.

Päivästä Annaelina muisteli kuulleensa ensimmäisen kerran maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Marja Niskaselta, kun Niskanen veti Reko-hanketta vuonna 2016.

 

Jaa