Pieni pala maaseutua -järjestökampanja 2020 - 2021

Koronaviruspandemian johdosta on monet hyvät suunnitelmat peruuntuneet ja muuttaneet muotoaan.  Nyt alkusyksyllä elämme murrosvaihetta ja paikallisesti joudutaan miettimään alla esiteltyjen tapahtumien järjestämismahdollisuuksia.

Pieni pala maaseuta -kampanja

Kaksivuotisella Pieni pala maaseutua -kampanjalla Maa- ja kotitalousnaiset kannustavat ja opastavat tekemään konkreettisia ympäristötekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Kampanjan tekemisillä kannustetaan yhdessä tekemiseen, jossa opitaan tietoja ja taitoja toinen toisiltamme. Sadon kasvattaminen lisää omavaraisuutta. Yhteinen tekeminen luo yhteisöllisyyttä lisäten alueen ihmisten hyvinvointia.

Konkreettisia toimenpiteitä kampanjan toteuttamiseksi ovat esimerkiksi:

 • Kasvimaan, puutarhapalstan, lava- tai parvekeviljelmän tekeminen, tämä on ajankohtaista jälleen keväällä 2021
  Yhdessä rakennetaan  palstoja tai viljellään erilaisia kasviksia lavoissa vaikkapa seuran- tai kylätalojen pihoissa tai koulujen lähialueilla tai puuhaihmisen maalla. 
  Mukaan voi kutsua esimerkiksi kesäasukkaita, koululaisia tai päiväkoti-ikäisiä. Alueen toiminnan vetäjät vastuuttavat opastaen viljelyksien hoitotehtäviä osallistujille.
 • Yhdistysten toimintaa päiväkotien ja koulujen kanssa Kädet multaan -hengessä. Ohjeet löytyvät myös alta materiaaleista. Lue lisää Kädet multaan -hankkeesta.
 • Sadosta yhdessä nauttiminen
  I
  loitaan satokauden tuloksista ja järjestetään yhteisiä tilaisuuksia, jossa nautitaan jo tuoreeltaan yhteisestä sadosta tai järjestetään ruokakurssi, jossa ohjaajana on  Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen ruoka-asiantuntija. Mikäli koronan vuoksi yhteistä ruokailua tai kurssia ei voida pitää,  ulkona järjestettävä paikallisten tuottajien myyjäiset on yksi toteuttaa ajatusta esimerkiksi Osta tilalta-päivänä 12.9.2020. Tapahtumaan voi yhdistää kasvisten käytön edistämisasiaa, ohjelinkki alempana. 
 • Sadon säilöminen
  Järjestetään kurssi tai työpaja Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen ruoka-asiantuntijan johdolla sadon säilömismenetelmistä sadon säilömiseksi. 
 • Hyönteishotellien rakentaminen
  Luonnonpölyttäjäkannat ovat pahoin taantuneet ja kantojen elvyttäminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Työpajoissa opitaan tekemään pesiä pölyttäjille. Alkusyksy on hyvää materiaalien keruuaikaa. Yhteistyötä voi tehdä paikallisten kansalais- ja työväenopistojen kanssa. Katso Reima Leinosen sunnittelemien keinopesien rakennusohjeet tästä. Ohje löytyy myös alempaa materiaaleista, jonka voi tulostaa. Hyönteishotellin teko löytyy myös tästä videosta
 • Lue lisää pelasta pörriäinen -kampanjasta, jossa myös olemme mukana.
 • Perustetaan niittyjä tai jätetään osa kotinurmikoista niittämättä
  Maisemanhoidollisilla toimenpiteillä  lisätään luonnon monimuotoisuutta. Perustamalla ja kunnotamalla niittyjä elvytetään niittykasvienkasvien elinoloja. Niityt ovat perhosten paratiiseja. Niitty kannattaa perustaa mielellään seurantalojen tai koulujen yhteyteen, jotta alueen ihmiset voivat käydä niityn kauneutta ja elämää ihastelemassa. Myös omiin pihoihin voi jättää nurmikon nurkan leikkaamatta. Hallitusti hoitamattomissa pihoissa monimuotoisuus lisääntyy kun muun muassa pörriäiset viihtyvät niissä paremmin. Katso lisää.

Tapahtumat kasvisten käytön lisäämiseksi ja Impin päivän pyöräily myös osaksi Pieni pala -kampanjaa

Naisvoimaa-viikolla 2020 järjestettiin tapahtumia kasvisten, marjojen ja hedelmien käytön lisäämiseksi. Tapahtumia oli kaupoissa, kouluissa ja muissa yhteisissä paikoissa sekä yhdistysten omissa tilaisuuksissa. Kiitokset kaikille järjestäjille.
Jatketaan hyvän asian puolesta puhumista ja järjestetään erilaisia tapahtumia kasvisten käytön edistämiseksi, jos se on mahdollista korona-tilanne huomioiden. Ohjeet ja tulostettavaa materiaalia järjestelyihin löydät tästä.

Jo perinteeksi muodostunut Impin päivän vietto tarjosi osallistujilleen aina pienen palan maaseutua. Tänä vuonna Impin päivänä pyöräiltiin monissa yhdistyksissä juuri kun kesäksi koronatilanne hieman helpotti. 
 

Kaikilla näillä toimilla yhteensä saadaan yhdistyksissä paljon toimintaa ja näyttävyyttä kampanjalle. 

Jaa

Ota yhteyttä

Palvelut